Този страх може да доведе до деструктивно поведение, следствие на стрес и дискомфорт, но не се безпокойте - ИМА НАЧИНИ да се помогне на кучето.

Кучето ми го е страх от гръмотевици – какво да правя

Страхът от гръмотевици е всеобщ проблем сред кучетата и може да бъде много неприятен не само за кучето, но и за неговият стопанин. Този страх може да доведе до деструктивно поведение, следствие на стрес и дискомфорт, но не се безпокойте – ИМА НАЧИНИ да се помогне на кучето да преодолее страха от гръмотевици.

Ето няколко съвета как да му помогнете да се справи със страха от гръмотевици:

 • Направете уютно място за вашето куче:
  Организирайте уютно и сигурно място, където то да може да се чувства защитено и комфортно. Това може да бъде кътче в стаята, където кучето да може да се чувства в безопасност. Това може да е място под бюрото, специална къщичка или клетка. Направете това място възможно най-приятно и сигурно – легълцето му трябва да е там, както и любимите му дъвкалка, завивка, които да му дават допълнителен комфорт. Привикването към това място става постепенно и методично.
 • Започнете тренировките предварително:
  Започнете да работите с домашният си любимец от рано – през по-спокойните месеци от годината, когато няма гръмотевици. Това ще ви даде достатъчно време за плавно привикване към този специфичен шум. Постепенно го запознавайте със звуците от гръмотевиците, като използвате звукозаписи или видеа. Започнете с тихи звуци и го награждавайте в неговото място, когато е спокойно. След това постепенно увеличавайте интензивността на звуците, като продължавате да награждавате кучето за успешния му прогрес. Наградите ви може да са неща за гризане като кафеени пръчки, кучешко твърдо сирене, сушени свински уши и други. Може да използвате също ликимат намазан с нещо вкусно. Гризането и близането са успокояващи за кученцата дейности.
 • Не показвайте тревога:
  Ако се тревожите и сте напрегнати, кучето ви може да почувства това и да стане още по-тревожно. Затова е важно да запазите спокойствие все едно нищо специално не се случва, да покажете, че няма никаква причина за страх. Ако видите, че трепери – бъдете в стаята с него, нека знае, че сте там, нека седне до вас на дивана или се допре до краката ви. Това ще го успокои без да задълбочи проблема.
 • Предоставете му занимания:
  Друг начин за справяне със страха от гръмотевици е чрез предоставяне на занимания, които харесва – играйте с него, давайте му интерактивни играчки, а ако обича да учи нови неща, то защо не и обучителна сесия. Целта е да започне да асоциира гръмотевиците с нещо хубаво и забавно.

Важно е да не оказавате натиск на кученцето да се справя със страха от гръмотевиците, ако не е готово, като напр. да отваряте прозореца нарочно или го изкарвате точно по време на гръмотевична буря. Съобразете се с неговото темпо. Важно е плавно и постепенно да му давате възможност да се успокои, защото това е процес.

Абонирайте се, за да получавате актуална информация за събития и безплатни учебни материали