“Хванахме се на бас с родителите ни, че Бруно ще носи бира от хладилника преди първата си година” Интервю с Doggo Friends

Doggo Friends предоставя достъпна и безплатна онлайн информация на тема обучение на кучета. Основната методика, която ползват и преподават треньорите Лъчо и Лия, е модерен позитивен подход, базиран на наука. Целта им е да вдигнат стандартите на кучешкото обучение в България и да превърнат човека в най-добрия приятел на кучето.

В личен план вие сте двойка, но какво ви накара и в професионален да станете партньори треньори?

Винаги сме работили заедно и в житейски, и в професионален аспект. Ние сме типа двойка, която се допълва, като две отделни части на една добре смазана машина. Случвало се е наши познати и дори хора от семействата ни, да се чудят как успяваме да се сработваме в професионален план без да се “избиваме” в личен. Както при много от казусите за обучение на кучета и тук няма едно магическо решение, и цялостният отговор е сходен – търпение, постоянство и любов.

Кое куче е най-голямото ви предизвикателство?

Няма предизвикателни кучета, само предизвикателни хора. Добрият треньор на кучета не обучава кучетата, а стопаните. Колкото и лесно да бъде едно куче, ако стопанинът изпитва трудности, със сигурност ще бъде предизвикателство и за нас. Относно собствените ни кучета – определено второто ни куче Меф си е и до ден днешен олицетворението на предизвикателство за нас.

Меф си е олицетворението на предизвикателство
Лъчо и кучето Меф от Doggofriends

На какво ви научиха кучетата?

Търпение, постоянство и системно мислене. Независимо какъв метод на обучение се използва, ако тези три фактора са добре изпълнени, резултатите са неизбежни. Ако първо поработим над себе си и развием тези качества, възпитанието на любимеца ни е в пъти по-бързо и ефикасно.

Какво е първото нещо, което правите сутрин?

Събуждаме се :D… Пием кафе или чай (зависи от настроението) и чак след това излизаме с кучетата. Не, не дават зор. Спят или дремят, докато не им кажем. Случвало се е до обяд да стоят преди да ги изкараме. За който пита как сме успeли да го постигнем това? В случая отново няма магическо решение. Иначе, краткият отговор е – кой както си го направи!

Лия и кучето Бруно от Doggofriends

Как решихте да се грижите за домашен любимец?

И двамата винаги сме искали домашен любимец и още в първия момент, когато се установихме, си взехме зайче, след година надградихме и с куче. Общо взето беше едновременно обмислено и спонтанно решение, като вече не си представяме живота без косматковци и се чудим какво сме правили преди те да се появят в ежедневието ни.

Опишете ни чувството да научите любимеца си на нещо ново.

Неописуемо.

А когато те ви научат на нещо?

Те определено ни научиха на много неща като най-главното е търпение. Двамата бяхме доста нетърпеливи в началото и искахме всичко да се случва за дни, но обучителният процес потръгна тогава, когато осъзнахме, че е важно да се движим по темпото на кучетата и да се насочим към силните им страни.

Всичко хубаво, опознахме се. Кажете сега какво искате да предадете на хората, които ще ви гласуват доверие. Какво желаете да им предадете, какво ви усмихва, когато наблюдавате как се държат те с домашните си любимци?

Едно от нещата, които ни радват най-много е да видим хора по улиците, които са закачили по една торбичка за лакомства на панталона си и се разхождат спокойно с кучето си. Награждават успехите му и го насочват как да се интегрира по-лесно в човешкия свят.

Щастливи сме да видим кучетата на клиентите ни как израстват пред нас, как се учат, как успяват и колко са удовлетворени хората, когато са изградили една силна връзка и доверие у любимците си.

Какво ви накара да станете треньори?

Краткият отговор е хванахме се на бас с родителите ни, че Бруно ще носи бира от хладилника преди първата си година и го спечелихме. Общо взето всичко беше на шега в началото, но пък нещата просто така се наредиха, за което сме меко казано благодарни.

Какво ви накара да си причините да сте приемен дом?

Съседско развъждане. В началото помагахме с тренировките, докато не се решихме на стъпката да станем приемен дом за месец. Първото куче беше Леа – питбулче на около 6 месеца. Очаквахме дълго да и търсим дом, защото изискванията ни бяха доста високи. Намери се обаче доста бързо една двойка, която надвиши очакванията ни за перфектен дом и до ден днешен я гледат като принцеса.

Дайте ни снимка на първото си куче:

Бруно
Кучето Бруно от Doggofriends

Абонирайте се, за да получавате актуална информация за събития и безплатни учебни материали